Trailerladen

 

Problemen met trailerladen komen heel erg veel voor.

Er niet in willen/niet blijven staan/over de stang komen/zich laten vallen/willen omdraaien enz enz.

Voor het paard is een trailer van nature een behoorlijke uitdaging. Hij kan niet vluchten, hij is (vaak) alleen en kan de omgeving slecht overzien. Hij heeft zelf geen enkele controle meer.

 

Ondanks dat is het een paard prima aan te leren om zich wel in alle rust te laten vervoeren in de trailer. Het op de juiste manier aanleren nog wel eens overgeslagen waardoor er problemen kunnen ontstaan. Maar ook door bijvoorbeeld een vervelende ervaring kan het laden lastig worden.

 

Ook wij als eigenaar hebben vaak niet geleerd hoe we een paard goed kunnen leren laden. Laat staan hoe je het oplost als je paard onzeker, bang of boos is en er niet in gaat!  Vaak staan omstanders al gauw klaar om je te helpen, wat natuurlijk heel fijn is. Soms lukt het je paard dan alsnog erin te krijgen. Maar vaak is het probleem de volgende keer alleen maar groter en wil je paard er helemaal niet meer in.


Hoe fijn zou het zijn als je er niet meer over hoeft na te denken hoeveel tijd het nu weer gaat kosten om je paard in de trailer te krijgen, of dat hij er uberhaupt wel in te krijgen is?

 

Ik leer samen met jou, het paard weer vertrouwen te krijgen zodat hij helemaal geen reden meer heeft om er niet in te willen. Als je zowel als eigenaar en als paard goed leert laden, dan heb je daar levenslang plezier van.

 

Angst voor de trailer kan heel diep zitten, maar met rust, respect, begrip en de juiste technieken is het op te lossen. Ik train niet alleen je paard maar neem jou ook mee in de training zodat je zelf ook de juiste handvaten hebt om je paard goed te laden. Ook voor jou als eigenaar is het soms best een uitdaging om je twijfels/overtuigingen/angsten aan te gaan en om weer vertrouwen te krijgen. Daar is gewoon ruimte voor.

 

Mocht je problemen ervaren met het laden en wil je samen weer in alle rust op pad kunnen, of wil je je onervaren paard het goed willen aanleren, neem gerust contact op.

 

Enkele punten waar je zelf al op kunt letten:

 

  • Let op de juiste ruimte tussen de stangen en de juiste stanghoogte. Als deze ongeschikt zijn voor de grootte van paard of pony heeft hij hier niet voldoende steun aan tijdens het rijden. Er zijn materialen verkrijgbaar om deze gemakkelijk te kunnen aanpassen in de trailer.
  • Zorg dat het hooinet geen boxbal wordt in de trailer, die je paard steeds moet ontwijken met zijn hoofd. Dit probleem heb je vaak als je hem alleen bevestigd aan het oog bovenin de trailer. Maak extra bevestigingspunten en gebruik een extra touwtje om hem stabiel op te hangen.

  • Ook de hoogte van de trailer is belangrijk als je een groot paard hebt, heel vervelend om bij iedere hobbel je hoofd te stoten aan het dak.

  • Let op je rijstijl, ga zelf eens in de trailer staan tijdens het rijden om te ervaren hoe dat voelt, je zult zien dat je al snel het gevoel hebt dat er hard wordt gereden.
    Je zult ook merken dat schuin of achterstevoren staan prettiger is dan met je hoofd richting de voorkant. Dat geldt ook voor veel paarden. Veel trailers bieden die optie niet voor je paard. De juiste stangpositie is daarom ook heel belangrijk voor voldoende steun.

  • Wat uiteraard heel belangrijk is, zorg dat je trailer in orde is. Er rijden nog veel trailers rond waar wat aan mankeert, realiseer je dat dit gevaarlijk kan zijn voor je paard. Je wilt echt niet dat je paard door de bodem komt bijvoorbeeld. Laat je trailer jaarlijks keuren.

    Kosten trailerlaadtraining 75 euro per uur met een maximum van 225 euro per dagdeel. Reiskosten 0,30 per km vanaf Geesteren Gld