Wat is paardencoaching

Waarom coaching met paarden?

Ik ben een “gewone” coach, en gebruik reguliere coaching methodes. Hierbij zet ik de paarden vaak in als hulpbron. Ze doen mee met de oefening of methode waar we mee aan de slag gaan.

Heel eerlijk, toen ik net begon met mijn werk als coach was ik er zelf nog niet helemaal van overtuigt dat paarden nu zoveel zouden toevoegen tijdens het coachen. En nog steeds denk ik dat je een prima coach kunt zijn zonder paarden. Maar nu weet ik ook dat ze echt een heel belangrijke en soms zelfs onmisbare bijdrage leveren. Iets verder in de tekst zal ik wat concrete voorbeelden noemen. Eerste even de "theorie":

Paarden hebben in de gaten of ons denken, voelen en doen op één lijn is. Of we congruent zijn. Wij hebben bewust en onbewust manieren ontwikkeld om niet te laten zien wat er werkelijk in ons omgaat. Om emoties en gevoelens, zoals bijvoorbeeld angst, niet te laten zien.

Paarden reageren hier op en zo kunnen ze je helpen om bij je gevoel te komen.

Bij een paard is er geen goed of fout, er is geen oordeel, er is wat er is. Ze spiegelen, laten zien wat er echt van binnen gebeurt of brengen je naar de plek waar aandacht nodig is.

Ik zal wat voorbeelden geven uit de praktijk:
We lopen een levenslijn (een bepaalde oefening) van de geboorte tot aan nu, en het paard trekt de andere kant op, tot voor de geboorte. Blijkt dat diegene een "foutje" was. 
Of we zetten een paaltje neer die fungeert als het doel waar iemand graag naar toe zou willen. Het paard weigert ook maar een stap in die richting. Blijkt dat dit een gewenst doel is van anderen en niet van diegene zelf.

Dit is belangrijke informatie die anders misschien niet gelijk zo duidelijk was geworden.
Nog een mooi voorbeeld, het paard maakt een extreem diepe buiging (wat ik ze zelden tot nooit spontaan zie doen) na het doorvoelen en oplossen van een bepaalde kwestie. 
Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.
Wat ik bijna altijd terug zie is dat er bij een innerlijk conflict in iemand de paarden dat altijd duidelijk maken. En aan de andere kant, bij het helemaal onder ogen zien van wat er is, zonder lagen daartussen, laten de paarden een diepe ontspanning zien.

Veel "problemen" ontstaan door het wegstoppen van gevoelens en emoties. Soms is het lastig om daar weer bij te komen. De paarden kunnen hierbij een grote hulp zijn.

Het paard kan tijdens de sessie ook fungeren als warm en groot maatje, als steun. Je kunt ervaren hoe je contact maakt en grenzen aangeeft. Hoe je leiding kunt geven, en omgaan met bepaalde situaties.
Je angsten overwinnen, en hier ook mee oefenen. De paarden confronteren met dingen waar wij zelf gemakkelijk overheen (willen) kijken. 

Ik hoor vaak terug van klanten dat wat er gebeurd tijdens de sessies soms heel lastig is om uit te leggen aan anderen. Iedere sessie is ook weer anders, ik kan niet van te voren zeggen wat er precies gaat gebeuren. Ook al heb (ook) ik van nature graag de controle, dit loslaten en vertrouwen levert heel veel op.

Alles wat ruimte nodig heeft, wat gezien wil worden mag er zijn, zonder oordeel. Zodat er weer ruimte ontstaat. Ruimte voor inzicht en rust. Uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen, met onze eigen menselijke worstelingen.

Even praktisch: een sessie bestaat meestal uit de volgende onderdelen. We beginnen in de pipowagen of zitten buiten bij de poel als het mooi weer is. Met een kop thee/koffie praten we over hoe het gaat, en wat er op dit moment bij jou aandacht nodig heeft. Vervolgens gaan we naar de paarden en gaan we daar aan de gang met een methode/oefening. Als afsluiting praten we nog even na.

Kom in warme kleding die vies mag worden en stevige schoenen of laarzen.