Wat is paardencoaching

Wat is paardencoaching of coaching met behulp van paarden?

Ik ben een “gewone” coach, en gebruik reguliere coaching methodes. Hierbij zet ik de paarden vaak in als hulpbron. Ze doen mee met de oefening of methode waar we mee aan de slag gaan.

Paarden hebben in de gaten of ons denken, voelen en doen op één lijn is. Wij hebben bewust en onbewust manieren ontwikkeld om niet te laten zien wat er werkelijk in ons omgaat. Om emoties en gevoelens, zoals bijvoorbeeld angst, niet te laten zien.

Paarden reageren hier op en zo kunnen ze je helpen om bij je gevoel te komen. Bij een paard is er geen goed of fout, er is geen oordeel, er is wat er is. Ze spiegelen, laten zien wat er echt van binnen gebeurt of brengen je naar de plek waar aandacht nodig is.

Veel "problemen" ontstaan door het opkroppen van gevoelens en emoties. Soms is het lastig om daar weer bij te komen. De paarden kunnen hierbij een grote hulp zijn.

Het paard kan tijdens de sessie ook fungeren als warm en groot maatje, als steun. Je kunt ervaren hoe je contact maakt en grenzen aangeeft. Hoe je leiding kunt geven, en omgaan met bepaalde situaties. Je angsten overwinnen, en hier ook mee oefenen. De paarden confronteren je met dingen waar wij zelf gemakkelijk overheen (willen) kijken. 

Ik hoor vaak terug van klanten dat wat er gebeurd tijdens de sessies soms heel lastig is om uit te leggen aan anderen. Iedere sessie is ook weer anders, ik kan niet van te voren zeggen wat er precies gaat gebeuren. Ook al heb (ook) ik van nature graag de controle, dit loslaten en vertrouwen levert heel veel op. Zoveel dat het ook mij nog steeds vaak verwonderd. De paarden zijn echt een zeer waardevolle aanvulling in de coaching en ze zorgen voor meer verdieping en dat er gebeurd wat er nodig is. 

Het buiten zijn, in de natuur en bij de paarden, zorgt er voor dat je in alle rust kunt kijken wat er nu echt bij jou gebeurd.

Alles wat ruimte nodig heeft, wat gezien wil worden mag er zijn, zonder oordeel. Zodat er weer ruimte ontstaat. Ruimte voor inzicht en rust. Uiteindelijk zijn we allemaal gewoon mensen, met onze eigen menselijke worstelingen.

Even praktisch: een sessie bestaat meestal uit de volgende onderdelen. We beginnen in de pipowagen of zitten buiten bij de poel als het mooi weer is. Met een kop thee/koffie praten we over hoe het gaat, en wat er op dit moment bij jouw aandacht nodig heeft. Vervolgens gaan we naar de paarden en gaan we daar aan de gang met een methode/oefening. Als afsluiting praten we nog even na.

Kom in warme kleding die vies mag worden en stevige schoenen of laarzen.